Nu oricine iese iarna cu mașina din parcare sau garaj. Unora le este teamă de intemperii, de alți șoferi și preferă să meargă iarna cu mijloacele de transport în comun sau cu taxi. Troienele, temperaturile joase, înghețul, poleiul, ceața, lumina slabă datorată cerului întunecat…toate acestea pot deveni obstacole în calea unui șofat relaxat. Totul se complică iarna atât pentru șoferii ocazionali, cât mai ales pentru începători.
Există însă o mare masă a conducătorilor auto, care nu se dau laoparte în fața vremii. Unii nu pot, pentru că au muncă de teren. Alții nu vor, pentru că se bazează pe abilitățile lor, pe experiența și pe inteligența lor.
Iată care sunt semnele că respectivul șofer este unul experimentat și pregătit pentru iarnă:
1 – Se interesează des de starea vremii
De când au apărut aplicații fel de fel, este lesne să afli cum arată vremea pe minimum 7 zile înainte. Prin urmare, dacă a doua zi ninge sau se anunță polei, ai nevoie de niște ustensile, care îți vor ușura condusul: racletă, spray degivrant, nisip, lopată, măturică, etc.
Nu te costă nimic, în afara unui timp scurt de descărcare și a unui spațiu mic în memoria telefonului. De îndată ce rulezi o astfel de aplicație, vei afla în timp real cât de capricioasă este vremea zilnic și cum trebuie să te pregătești pentru eventualele obstacole.
2 – Are mașina echipată cu anvelope de iarnă
Ai observat că nu am spus anvelope de iarnă sau all season (mixte). Am spus iarnă, pentru că sunt singurele anvelope care fac față cu succes pe timp de iarnă. Un bun conducător auto investește în anvelope, întrucât el știe că sunt esențiale pentru siguranță. Atunci când alege un brand, alege unul în care are încredere și va opta mereu pentru iarnă, nu pentru anvelope mixte.
Odată un client ne-a povestit că, la sfatul nostru, și-a cumpărat anvelope Michelin. Nu-și mai luase niciodată anvelope atât de scumpe, mai ales că mașina era veche. Când a ajuns acasă și i-a spus soției cât au costat, aceasta s-a supărat atât de tare, încât nu au mai vorbit o săptămână. Cătrănit și plin de remușcări, a hotărât să fie mai compliant dățile următoare, când va mai face investiții în mașină. La scurt timp după achiziție, au plecat împreună cu copiii la țară. Pe drum, o căruță le-a tăiat calea. Din scurt, clientul nostru a apăsat frâna și ghici ce, chiar a reușit să evite accidentul. Pe bancheta din spate, nevasta era cu ochii închiși, iar copiii speriați îngrozitor. Cu maximă bucurie, realizând că au scăpat cu bine, clientul s-a întors către soție si i-a zis ”fără anvelopele astea, acum erau pierduți”. Din acel moment, niciodată soția nu i-a mai comentat deciziile în privința reparațiilor auto. Dar nici el n-a mai ….exagerat 🙂
Fără nici o glumă, anvelopele chiar sunt un element de siguranță. Iar dacă sunt Michelin sau Continental, Goodyear sau chiar Nokian pentru iarnă, siguranța este asigurată, atât cât ține de ele, bineînțeles.
Mai mult, la sub 7 ° C, aderența și frânarea sunt vizibil îmbunătățite chiar și pe timp de iarnă grea, cu zăpadă sau lapoviță. Și, mai presus de toate, cel mai bun factor de siguranță este atenția și respectarea distanței dintre tine și vehiculul din fața ta, plus respectarea vitezei legale.
3 – Deține o verificare la zi a bateriei și a farurilor
Ce înseamnă că deține verificările respective? Păi, de 2 ori pe an este recomandat să verifici farurile și bateria auto. Mai ales iarna. De ce? Cum este să te lase becurile pe drum de iarnă, când se întunecă devreme, tu venind de la Turnu-Severin să zicem, pe lângă Dunăre. Ceața, întunericul și un bec lipsă îți alterează semnificativ calitatea condusului. Ba mai mult, să vrei să pleci înspre casă și să nu mai pornească bateria…
Ca să păstrezi garanția bateriei, ai nevoie de o verificare a ei din 6 în 6 luni. Și acesta este un motiv serios pentru care ar trebui s-o verifici, nu doar faptul că ai putea să rămâi cu mașina în drum. Noi punem la dispoziția clienților noștri o listă întreagă de verificări pentru anotimpul rece, tocmai pentru a preveni surprizele neplăcute.
4 – Deține o asigurare A24
Dacă ai efectuat o revizie tehnică, adică schimbul de ulei și toate filtrele, știi deja despre ce vorbim. După orice astfel de revizie auto, clienții noștri primesc gratuit asigurarea A24. Prin intermediul ei, poți fi tractat 365 de zile gratuit, oriunde în România, de un număr nelimitat de ori.
Mai ales pentru conducătorii care fac naveta sau parcurg multe mii de km pe an, aceasta asigurare A24 îți poate face condusul mult mai plăcut și relaxat. Știind că orice ți s-ar întâmpla la mașină, cineva te va tracta în cel mai scurt timp până la un service auto specializat, cred ca te urci la volan mai degajat. Mai ales dacă ești femeie și urmează să călătorești singură.
5 – Are un reminder activ
De câte ori n-am auzit ”programați-mă urgent, mi-a expirat ITP-ul!!!” Cum să-ți expire ITP-ul, fără ca tu să ști? Vorbim de era ”smart” și de imposibilitatea de a uita o astfel de informație, pentru că ai nevoie doar să programezi un reminder într-un telefon. Și cu toate astea, tot nu am scăpat de uitat.
Amenda poate ajunge și la 3000 lei, râmâi plăcuțele de înmatriculare…mai mare daraua decât ocaua.
Un șofer care se respectă, cu sau fără tehnologie, nu uită să-și programeze ITP-ul, să-și prelungească CASCO, asigurarea RCA, rovinieta, etc. Poate lăsa acest lucru în sarcina unui service auto, cum suntem noi.
De câte ori nu am primit pe platformă mașini fără ulei. De ce? Utilizatorul uitase de revizie, nu avea caiet de service și uitase că nu a mai făcut revizia de mai bine de 1 an.
Toate acestea se pot rezolva simplu, cu ajutorului smart phonului, dacă ești un șofer cu simțul proprietății înnăscut sau lăsând în grija unui service, dacă ești tipul mai pragmatic.
Vezi, lucrurile par simple când le teoretizăm și complicate dacă e iarnă, ești pe câmp și te-a lăsat bateria. În mod normal, nu ar trebui să lași mașina pe locul 2, mai ales în sezonul rece. Ca și o persoană, mașina are nevoie de îngrijire și atenție. Ele sunt finalmente puse în slujba siguranței și confortului tău, de aceea merită toți banii, cum zicem noi.