Ștergătoare de parbriz – o istorie de 100 de ani

Ștergătoare de parbriz – o piesă banală care a adus claritate și vizibilitate de peste 100 de ani

Cam de prin 1900 putem vorbi de primele autovehicule acționate electric. Se făcuseră nenumărate încercări începând chiar din anii 1700. E clar că oamenii au căutat dintotdeauna confortul deplasării rapide și sigure. Și cum ne place așa de mult adrenalina, urma să căpătăm o jucărie nouă, pe care nu am mai lasat-o din mână de mai bine de 100 de ani.

stergatoare de parbriz
stergatoare de parbriz

Primii care s-au făcut cunoscuți în această lume aparent fantastică au fost mărcile, care mai sunt și acum prezente pe piață: Renault, Peugeot, Daimler, Ford, Maybach, actuala Mercedes Benz, etc. Pentru aceste branduri azi celebre și foarte bine cotate pe piață fost nevoie de alte firme, care să confecționeze piese de schimb și diverse accesorii. Una dintre ele este firma fondată de Charles Goodyear – producător de anvelope, Frederick Lanchester inventatorul frânei cu disc, Robert Bosch – inventatorul bujiei de tensiune înaltă și fondatorul unuia dintre primele service-uri auto din Europa.

Din 1886, când Robert Bosch a deschis porțile atelierului său ”pentru mecanică fină și electrotehnică”, multe lucruri extaordinare s-au întâmplat pe partea de producție de piese de schimb și accesorii. Inventate, proiectate și produse de fabrica Bosch (și mai târziu fabricile Bosch din toată lumea) acestea au acaparat curând piața mondială. Azi, aproximativ 80% din piesele autovehiculelor, pe care le consumăm cu mare pasiune, sunt originare Bosch.

Ștergătoare de parbriz Bosch – un consumabil ce face toată diferența

Un consumabil, care poate nu costă și nici nu pare că valorează cine știe cât, îl reprezintă ceea ce numim ”ștergătoare de parbriz”. Niște bucăți simple de cauciuc prinse de câteva stinghii de metal fac o treabă excelentă la nevoie. Cele mai cunoscute și mai întrebuințate sunt cele Bosch. Pentru noi, șoferii de azi, aceste ștergătoare de parbriz Bosch nu mai reprezintă o problemă, pentru că le găsim la orice magazin de specialitate sau service auto, disponibile la un preț rezonabil.

Pentru șoferii primelor autoturisme ceața, frigul, ploaia, ninsoarea le va fi produs mari obstacole în calea șofatului confortabil și în siguranță. E drept că prin anii 1920 când fabrica a lansat primele ștergătoare de parbriz Bosch nu erau la fel de multe mașini pe stradă, ca azi. Cu toate acestea, vremea rea însemna un pericol destul de mare și așa.

Apariția stergătoarelor de parbriz a fost inspirată de un vatman american, care se căznea să păstreze parbrizul vizibil într-o zi ploioasă de iarnă. Gheața care se agăța de geam îi obtura vizibilitatea și îl forța să scoată mâna afară, pentru a șterge geamul. Inventatorul a fost cuprins de inspirație la vederea mișcării brațului vatmanului. Așa a fost inventat dispozitivul acționat din interiorul mașinii, format dintr-un braț oscilant și o terminație de cauciuc, care se deplasa pe suprafața geamului, lăsându-l clar.

Stergătoarele Bosch apărute după cele inventate de americani, au avut și un alt obiectiv, acela de a permite aceeași vizibilitate bună și pentru pasagerul din dreapta/ stânga șoferului. Abia după anii ‘60 s-a consolidat ceea ce se numește azi setul de ștergătoare de parbriz Bosch.

Pentru vremea lor, ștergătoarele de parbriz Bosch erau cumva destul de inedite. Ele funcționau independent de motor și consumau puțină energie. Astfel, participanții la trafic aveau de acum posibilitatea să parcurgă distanțe lungi fără să fie deranjați de aburi, stropi de ploaie sau fulgi de zăpadă. Cu alte cuvinte, câmpul vizual al celor din autoturism a crescut semnificativ de îndată ce setul de ștergătoare de parbriz Bosch au intrat în scenă.

Azi, noi ne bucurăm de ștergătoare din ce în ce mai inovative, atât pentru parbriz cât și pentru lunetă. Ni s-ar părea ciudat să urcăm la bordul unei mașini fără ștergător de parbriz la lunetă. Confortul unei vizibilitîți crescute ni se pare ceva foarte firesc. Pe lângă faptul că pentru fiecare marcă de mașină s-a creat un gen de stergător anume, pentru a acoperi cu succes suprafața geamurilor, fiecare conducător auto are opțiuni de preț și model de ștergătoare de parbriz Bosch. Unii optează pentru un anumit tip de lamele, alții pentru anumite dimensiuni, etc. Poți să cumperi ștergătoare de parbriz Bosch Twin, Aero Twin, Eco, etc.

Lamele de ștergător Eco Bosch au o bandă din cauciuc natural cu acoperire din grafit și include un adaptor preasamblat universal cu fixare Quick-Clip pentru brațe de ștergător tip cârlig ale autovehiculelor mai vechi. Cele Twin au o lamă din cauciuc compusă, cu două materiale, cu acoperire pentru alunecare perfectă și include un adaptor preasamblat universal cu fixare Quick-Clip pentru autovehicule cu brațe de ștergător tip cârlig. Modelul Aero Twin are lamele ștergătoarelor plate cu tehnologia brevetată de cauciuc Power Protection Plus și include un sistem inovator de adaptoare modulare, care este universal optimizat pentru a înlocui tipurile de ștergătoare ale echipamentului original.

Cum aleg un set de ștergătoare de parbriz?

  • După dimensiune: cel mai simplu este să le măsori pe cele vechi și să comanzi unele de aceeași dimensiune;
  • După model: modelul este dat în cartea tehnică a mașinii, e de ajuns să parcurgi textul cu pricina;
  • După marcă: dacă ai avut Bosch Aero Twin și ai fost mulțumit/ă, ar fi bine să cumperi același model;
  • După calitate: o calitate bună a cauciucului lamelelor se va regăsi în prețul lor;
  • După preț: un set de ștergătoare de parbriz Bosch bune pornește de la 50 de lei și poate ajunge și până la 150 lei, în funcție de modelul mașinii.

În anii 1990 fabrica Bosch a lansat ștergătoarele de parbriz Twin. Acestea aveau lamelele lipite și o buză mai dură de cauciuc care servea la curățarea impecabilă a parbrizului. Aproape de anii 2000 Bosch a lansat varianta îmbunătățită a lui Twin: modelul Aero Twin. Acestea conțin un arc ce distribuie uniform presiunea atunci când lamelele șterg geamul și nu fac zgomot.

Mai bine de 100 de ani, o armată de specialiști, cercetători și oameni de creație au făcut ca piesele de schimb și accesoriile Bosch să fie printre preferințele proprietarilor de autoturisme din toată lumea.

Un lucru rămâne clar: ia-ți ștergătoare de parbriz Bosch pentru vreme ploioasă și rece!!!