3 motive să mergi vara cu anvelope de vară

Anvelope de vară – montare, echilibrare și mașina-i gata

Montarea unor anvelope de vară reprezintă, de multe ori, o corvoadă pentru şoferii din România, dat fiind faptul că schimbul se face aproape de Paște sau de 1 mai, când toată lumea are nevoie de mașină. În plus, dat fiind faptul că au rămas doar 2 anotimpuri, iarna și vara, nu mai așteptăm să treacă primăvara, să se încalzească vremea și să ajungă temperaturile noaptea până la peste 7 grade. Se duce zăpada și imediat ajungem să montăm anvelope de vară.

Când trebuie montate cauciucurile de vară şi de ce este ideal să operezi această modificare cât mai rapid?

Legislaţia rutieră nu prevede necesitatea echipării maşinii cu anvelope de vară, ca în cazul anvelopelor de iarnă. Atât timp cât temperatura noaptea este de peste 7 grade, montarea unor anvelope de vară este binevenită. Uneori, vremea este destul de indecisă, cu ploi multe, vânt și descreșteri bruste de temperatură. Chiar dacă ai apucat să schimbi anvelopele de iarnă cu anvelope de vară, nu te îngrijora. Primăvara, sau mai bine spus începutul de vară, este destul de capricioasă, chiar dacă capriciul nu o ține mult timp.

Diferenţa dintre temperaturile de vară (când acestea ating în mod frecvent peste 28-30 de grade Celsius) şi cele de iarnă (când acestea au valori negative, sub 0 grade Celsius) afectează compoziţia cauciucurilor. Pneurile de vară sunt capabile să reziste la temperaturi ridicate, dar atunci când valoarea temperaturii atinge pragul de 7 grade Celsius şi chiar mai scăzute, compoziţia are tendinţa de a-şi pierde elasticitatea şi de a se întări. În acest mod, aderenţa cauciucurilor scade, ceea ce poate conduce la o instabilitate a autovehicului şi la un risc sporit în manevrabilitatea acestuia.

3 motive pentru care trebuie să-ţi montezi anvelopele de vară cât mai rapid!

Orice şofer prevăzător şi conştient că de sărbători ai nevoie de mașină echipată corespăunzător, cu anvelope de vară, își face rezervare pentru schimb din timp. În ultimii ani, datorită creșterii numărului de autovehicule în Municipiul Craiova, primul venit, primul servit nu se mai aplică. Oamenii sună și își fac programări pentru schimb cu câteva zile înainte, mai ales dacă au anvelopele la noi în depozitare și acestea trebuie aduse în service sau beneficiarii doresc și o verificare a direcției, cum este firesc după orice schimb de roți:

  1.          Anvelopele de vară răspund mult mai bine la comenzi la temperaturi de peste 7 grade Celsius! Aşa cum au ilustrat şi specialiştii auto, diferenţa principală dintre cauciucurile de vară şi anvelopele de iarnă este dată de elasticitatea compoziţiei acestora. Atunci când temperaturile cresc, pneurile de iarnă îşi pierd din calitatea proprietăţilor, ceea ce are drept efect crearea unor premize pentru producerea unor evenimente rutiere neplăcute. Nivelul de aderenţa pe suprafeţele umede sau băltoace nu mai este atât de eficient şi poate încurca alți participanţi la traffic. Astfel că, atunci când îţi planifici deplasări pe trasee mai lungi sau ai în plan să ieși din țară, mai bine dotează-ţi maşina cu anvelope de vară, pentru a fi sigur că nu vor fi probleme.
  2.          Evită aglomeraţia de la punctele de schimbat anvelope şi preţuri mai ridicate pentru această operaţiune! Mulţi dintre şoferii din România prefer să meargă la schimb de anvelope de vară în apropierea Paștelui sau datei de 1 mai, ceea ce îi face să suporte cozi mari și inerentele momente de agitație și …nervi.

Ca atare, nu te lasă pe ultima sută de metri cu montarea anvelopelor de vară. Vei avea parte de centre de schimbat cauciucuri aglomerate, oameni agitați şi, inevitabil, mult timp de așteptare. Drept urmare, pentru a evita aceste impedimente, ideal ar fi să-ţi cumperi un set de anvelope de vară noi şi să le montezi cât mai rapid.

  1.          Vei evita un nivel mai ridicat de uzură al anvelopelor de iarnă! Trebuie reţinut faptul că pneurile de iarnă se uzează mai rapid atunci când temperaturile sunt crescute. Tocmai pentru a fi evitate astfel de probleme, care vor avea ca efect creşterea nivelului de combustibil şi afectarea nivelului de performanţă al maşinii, pentru perioada caldă trebuie folosite cauciucuri de vară, în timp ce pe perioada anotimpului rece, cele de iarnă. Nivelul de manevrabilitate, stabilitatea şi tracţiunea maşinii sunt direct afectate atunci când sunt utilizate anvelopele necorespunzătoare.

Vei economisi pe termen lung! O schimbare mai rapidă a anvelopelor de iarnă cu cele de vară îţi va oferi o creştere semnificativă a economiilor pe care le realizezi cu mentenanţa maşinii. Dotarea autoturismului cu pneurile corespunzătoare anotimpului îţi va oferi cu până la 7,5% un consum mai redus de combustibil. În plus, dacă îţi vei monta anvelope de vară noi pentru maşină, atunci vei economisi pe termen lung, dat fiind faptul că acestea sunt garantate pentru utilizare la nivel intensiv pentru o perioadă de 60 de luni. Desigur, nivelul de economisire se reflectă şi-n cazul anvelopelor de iarnă, care nu vor fi utilizate în condiţii improprii, pe timp prea cald şi cu temperaturi crescute, ceea ce ar conduce la sporirea nivelului de uzură mult mai rapid. Un şofer inspirat ştie că protejarea maşinii îi va oferi o protecţie maximă atât lui, cât şi buzunarului său.

Aşadar, oricare dintre aceste motive ar trebui să fie de natură să te determine să-ţi schimbi cât mai rapid anvelopele de iarnă cu anvelopele de vară. Îţi vei proteja atât maşina, cât şi viaţa, efectuând această operaţiune cât mai repede posibil!