Ce anvelope folosesc în sezonul rece?

E necesar să facem o precizare din capul locului. Sezon rece înseamnă că mai multe zile consecutiv tempetarura ajunge noaptea la mai puțin de 7 grade Celsius. Poate pentru alte lucruri, aceasta informație nu este relevantă, dar pentru ca anvelopele de iarnă să performeze bine și să fie nevoie de ele, acela este un criteriu. Peste această temperatură și mai ales dacă nu ninge, nu este necesar să montezi încă anvelopele de iarnă, indiferent dacă este 1 sau peste 1 noiembrie.

Anvelopele de iarnă asigură autoturismului siguranţă sporită şi eficienţă îmbunătăţită în timpul frânării pe suprafeţe umede şi alunecoase. Prevăzute cu simbolul “fulg de zăpadă” şi iniţialele MS (noroi şi zăpadă – provenite din limba engleză, Mud şi Snow), aceste pneuri fac parte din sistemul de frânare al unei maşini, alături de ABS şi EBS. Eficienţa la frânare pe suprafeţele umede este îmbunătăţită doar dacă utilizaţi anvelope de iarnă corespunzătoare. Acestea prezintă un nivel de aderenţă sporit, sunt concepute din materiale care permit o elasticitate mărită, iar rezistenţa la temperaturile scăzute este foarte ridicată.

De ce am nevoie de anvelope de iarnă pentru sezonul rece?

Chiar dacă este cald afară, aparent, ai nevoie de anvelope de iarnă în sezonul rece. Răspunsul este foarte simplu. Pe lângă obligativitatea legală, iarna temperaturile sunt cu mult mai scăzute noaptea decât în timpul celorlalte anotimpuri. În acest caz, cauciucul anvelopelor are tendinţa de a se ridigiza, ceea ce contribuie la o rezistenţă la frânare mult mai scăzută. De aceea nu sunt recomandate pneurile de vară chiar dacă nu ninge, acestea fiind confecţionate din materiale care se contractă foarte uşor, iar adâncimea striaţiilor nu este atât de profundă. Desigur, mulţi dintre conducătorii auto utilizează cauciucuri mixte (pentru toate anotimpurile), dar aceastea sunt eficiente numai la temperature de maximum zero grade Celsius.

Canelurile de pe anvelopele de iarnă permit eliminarea imediată de pe suprafaţa pneului a murdăriei şi a zăpezii, astfel încât aderenţa anvelopei se menţine la un nivel ridicat pe întreg parcursul deplasării. De asemenea, compoziția lor permite sporirea eficienţei de aderenţă cu până la 40% pe suprafeţele umede şi alunecoase şi beneficiază de un aport de până la 20% în ceea ce priveşte rezistenţa la uzură.

Alegerea anvelopelor de iarnă nu este o operaţiune dificilă, atunci când ştii exact ce cauţi. Atât timp cât nu-ţi fixezi drept reper de achiziţionare doar preţul, ci calitatea anvelopelor de iarnă, atunci şansele de a-ţi echipa autovehiclului cu cauciucuri de iarnă corespunzătoare şi performante sunt foarte ridicate.

Lipsa unor anvelope de iarnă are ca efect scăderea eficienţei la frânare pe suprafeţele alunecoase, un nivel scăzut de aderenţă pe astfel de suprafeţe de deplasare, precum şi creşterea expunerii la accidente. Este de reţinut şi faptul că şi în cazul autovehiculelor cu tracţiune integrală, lipsa dotării cu pneuri de iarnă va avea drept efect un nivel de performanţă mult mai scăzut în comparaţie cu prezenţa acestor anvelope.

Orice autoturism care se deplasează în condiţii de iarnă are nevoie să fie echipat în mod corespunzător, cu anvelope de iarnă! Mai mult decât atât, nu contează doar ca pneurile să fie de iarnă, ci acestea trebuie să respecte indicatorii legaţi de dimensiunile corecte, indicele de viteză şi de greutate, înălţimea şi adâncimea profilului, nivelul de eficienţă la frânare, anul de fabricaţie sau gradul de economisire al combustibilului. Cauciucurile corespunzătoare constituie elementul care face diferenţa de multe ori în situații critice, atunci când ne deplasăm pe timp de iarnă!