1 noiembrie și montarea anvelopelor de iarnă

Din 1 noiembrie sunt obligatorii anvelopele de iarnă?

Din 2011 încoace persistă această întrebare: e obligatoriu sau nu să punem anvelope pe iarnă până în data de 1 noiembrie?

Ordonanţei de Guvern 5/2011 prevede ca obligatorie montarea anvelopelor de iarnă doar dacă carosabilul e acoperit cu zăpadă sau gheață la data respectivă.

Așa că intrarea în vigoare a legii privind echiparea autoturismului cu anvelope de iarnă este strâns legată de apariția înghețului sau/ și apariția zăpezii.

În același timp, în mintea tuturor proprietarilor de autoturisme persistă altă întrebare. Dar, dacă e totuși cald afară și soare, de ce să mai montăm anvelopele de iarnă? La bunul simț, nu ai avea de ce să montezi anvelopele de iarnă. Doar că temperaturile noaptea nu sunt la fel de ridicate ca și ziua. Acesta este motivul pentru care anvelopele de vară se rigidizează la sub +7 grade. Apoi, ziua, chiar dacă temperaturile cresc, anvelopele de vară suferă modificări. Gândește-te cum e când congelezi un aliment și îl dezgheți după o vreme. Nu mai arată și nici nu mai seamănă la gust.

Pentru cazul în care a nins și nu ai mașina echipată cu anvelopele corespunzătoare, există sancțiuni. Sancțiunea privind nerespectarea ordonanței 5/2011 aduce amenzi cuprinse între 1500 si 3000 de lei grosso modo și reținerea certificatului de înmatriculare al mașinii. E de așteptat având în vedere pericolul la care te expui pe tine și pe ceilalți participanți la trafic.

Deci, în mod normal 1 noiembrie 2020 dacă vine cu zăpadă, montează-ți anvelopele noi. Este fanny că noi putem ști azi dacă ninge sau nu până la 1 noiembrie accesând www.weather.com. Ca să nu stai la coadă la service pentru a-ți monta anvelopele de iarnă, informează-te asupra stării vremii.

Cum poți avea un 1 noiembrie 2020 liniștit?

Există câteva lucruri la care este bine să fi atent/ă când ești șofer. Aceste lucruri țin de siguranța ta, în primul rând, dar și de buzunarul tău, deoarece amenzile sunt usturătoare:

  • Să ai anvelopele de iarnă montate, dacă cumva a nins și carosabilul este acoperit de zăpadă sau gheață;
  • Anvelopele de iarnă să aibă o uzură mai mare de 3mm;
  • Geometria roților să fie bine reglată;
  • Să nu cumperi anvelope de iarnă second-hand;

Pentru primele 2 puncte primești amendă în cazul în care nu respecți legea. Pentru următoarele 2 puncte nu primești amendă pe 1 noimebrie, dar…Nu este recomandat să rulezi cu anvelope de iarnă second-hand sau cu geometria varză.

Să le luam pe rând: dacă a nins și circuli cu anvelope de vară e clar că te pui în pericol. Nu doar tu, ci și ceilalți participanți la trafic trebuie să fie conștienți de valoarea normativelor intrate în vigoare la fiecare 1 noiembrie. Anvelopele de vară nu fac față carosabilului acperit cu gheață și zăpadă. În primul rând canelurile nu îndepărtează bine zăpada și textura lor se rigizidează, ca și cum te-ai da pe derdeluș. N-ai nici un sistem de control asupra roților.

În al doilea rând, cine rulează cu anvelope de iarnă cu uzură sub 3, poate avea surprize neplăcute și pe o banală ploaie. Anvelopele uzate până la ”blană”, cum este argoul de specialitate, alunecă necontrolat pe apă. Și apă se strânge big time pe șoselele din România, dacă plouă toamna-iarna. Mai bine lasă mașina acasă dacă nu ai bani de anvelope noi.

La fel, este cazul să lași mașina acasă mai bine decât să cumperi anvelope second-hand. La fel ca și mașina second-hand și anvelopele de iarnă second-hand îți fac surprize cu nemiluita, când îți e lumea mai dragă. Pot avea defecte ascunse și la un viraj, o depășire sau altă manevră să explodeze. Chiar și anvelopele noi pot face gâlme sau pot avea defecte de fabricație, dar acestea sunt mai puțin periculoase datorită faptului că anvelopele nu sunt uzate. În plus, ai garanție 2 ani la ele.

Nu în ultimul rând, importantă este și reglarea la timp a geometriei roților. Nu contează neapărat pentru 1 noiembrie 2020, dar e de folos în curbe și depășiri. Una este să te lupți cu volanul și alta este să șofezi confortabil, fără teamă că nu controlezi mașina.

Revenind la 1 noiembrie 2020 și obligativitatea echipării mașinii cu anvelope de iarnă, un alt aspect trebuie repetat. Chiar dacă nu a nins până la 1 noiembrie totuși  la sub + 7 grade Celsius montează-ți anvelpele de iarnă. Anvelopele de vară nu mai răspund corespunzător la comenzi, devin rigide și nu mai fac aderență cu carosabilul, așa cum se întâmplă în cazul anvelopelor de iarnă.

În concluzie, nu ești obligat să echipezi mașina cu anvelope de iarnă la 1 noiembrie 2020 decât dacă a nins, carosabilul e acoperit cu zăpadă, gheață sau polei. În caz contrar, poți purta anvelopele de vară cu mențiunea că nu sunt la fel de confortabile și nici recomandate. Toate aspectele care probeaza această teorie au fost expuse mai sus.

Pentru cei interesați de achiziționarea anvelopelor de iarnă la prețuri mici, intră aici sau contactează-ne la 0745102591.