Piesele de schimb second-hand – pericol pentru viață

Asociaţia Europeană a Furnizorilor de Piese Auto (CLEPA) a împărţit piesele auto în piese OES, OEM şi IAM. Fiecare dintre aceste categorii prezintă anumite caracteristici care le diferenţiază şi care le conferă un statut aparte. În România, din raţiuni de natură economică, conducătorii auto optează pentru versiuni second-hand ale acestor produse, provenite de la centrele de dezmembrări auto.

Montarea unor piese auto second-hand poate produce pagube mult mai mari maşinii, dat fiind faptul că acestora nu li se furnizează niciun fel de garanţie, este dificil de precizat data la care au fost produse, nu li se cunoaşte stadiul de uzură și cât de funcționale mai sunt. În plus, siguranţa persoanelor care participă la trafic nu trebuie pusă sub nicio formă în pericol, doar fiindcă ne-am stabilit un anumit buget. Şoferii sunt resposabili în totalitate pentru propria siguranţă, dar mai ale pentru siguranţa tuturor celor de pe șosea. În plus, pentru anumite sisteme, cum este sistemul de frânare și direcție nici nu se pune vorba să folosești piese second-hand decât dacă ai intenția să te sinucizi.

De ce nu este recomandat sub nicio formă să utilizezi piese auto second-hand pentru maşina ta?

Multe dintre centrele de dezmembrări auto îşi promovează afacerea cu piese auto de schimb la mâna a doua prezentându-le drept o soluţie ieftină, la îndemână oricui şi care poate fi utilizată pentru anumite piese componente, care nu pun în pericol siguranţa. Atenție, care nu pun în pericol siguranța, adică viața. E drept că, spre deosebire de magazinele de piese de schimb noi, în astfel de centre preţul se poate discuta, ceea ce oferă un ”avantaj” net în favoarea cumpărătorului. E discutabil dacă a-ți pune viața în pericol, cel puțin ție, constituie un avantaj.

Atunci când este vorba despre siguranţa ta, a maşinii şi a celorlalţi, a face rabat de la calitate reprezintă o circumstanţă agravantă în cazul producerii unui accident (dacă nu de natură juridică, atunci cu siguranţă de natură morală). Chiar dacă piesele auto originale (OEM şi OES) au un preţ de vânzare puţin mai mare decât al produselor aftermarket (IAM) şi poate ridicat în comparaţie cu cel al pieselor auto second-hand, acestea beneficiază de garanţie.

Iată care sunt câteva dintre argumentele care pledează în defavoarea utilizării pieselor de schimb second-hand şi în favoarea folosirii de piese auto noi pentru maşina ta:

  1.          Piesele auto second-hand sunt uzate! Multe dintre aceste produse au un grad de uzură ridicat şi chiar dacă sunt originale, acestea nu pot garanta siguranţa utilizatorului. În plus, durata de viaţă a acestora poate fi aproape de final, ceea ce înseamnă că, în scurt timp, o să fie nevoie să achiziţionezi un alt produs, adică nu vei face decât să prelungeşti starea de agonie.
  2.          O piesă auto second-hand nu mai beneficiază de garanţie! Este foarte important că piesele auto noi îţi oferă o perioadă de garanţie, în care, din varii motive, pot fi înlocuite gratis sau poţi primi banii înapoi. Atunci când achiziţionezi piese auto la mâna a două nu vei beneficia de niciun fel de garanţie șu uneori de bon fiscal/factură fiscală, ceea ce înseamnă că în cazul în care respectivul produs se va defecta, înlocuirea acestuia se va face din propriul buzunar.
  3.          Piesele auto second-hand scad fiabilitatea maşinii! Acestea au un rol activ în creşterea consumului de combustibil, dar şi-n scăderea nivelului de performanţă a autoturismului. Astfel, chiar dacă ai impresia că ai reuşit să economiseşti, de fapt nu ai făcut decât să-ţi creezi o potenţială situaţie şi mai riscantă, dat fiind faptul că o piesă second-hand uzată poate conduce la deterioararea altor componente ale maşinii.
  4.          Piesele de schimb la mâna a două pot cauza defectarea sau deterioarea altor elemente component originale ale autoturismului! Este foarte important să înţelegi că în acest caz expresia populară “un măr stricat le strică şi pe celelalte” se aplică perfect. O piesă uzată va avea efecte negative asupra celorlate piese originale, forţându-le să-şi depăşească parametrii, pentru care au fost prevăzute, în încercarea de a suplini lipsurile piesei second-hand.
  5.          Piesele auto de schimb second-hand pot să nu se potrivească maşinii tale! Dacă nu sunt piese auto noi originale, provenite de la producătorul maşinii sau de la furnizorul acestuia, atunci şansele ca piesa respectivă să se potrivească sunt destul de scăzute. Se întâmplă destul de des și cu piesele after-market, dar cu cele second-hand? Cu siguranţă că mulţi şoferi se ghidează după principiul produselor în serie, dar uită de faptul că o piesă uzată deja şi-a pierdut o mare parte din caracteristici, ceea ce îi influenţează nu doar capacitatea de a face faţă sarcinilor, ci îi poate afecta şi dimensiunile.
  6.          Piesele second-hand sunt recuperate de la maşini defecte, deteriorate sau implicate în evenimente rutiere! Modul de recuperare nu este realizat de profesionişti 100%, care deţin know-how-ul furnizat de către producător, ceea ce înseamnă că în operaţiunea de recuperare a acestor piese, caracteristicile acestora pot fi uşor afectate. Piesele auto originale sunt furnizate în ambalajele lor, fiind protejate în conformitate cu specificaţiile producătorului. Acest aspect le garantează nivelul de performanţă şi fiabilitatea.
  7.          Piesele auto de la dezmembrări nu mai prezintă caracteristicile originale, din fabricaţie! Ceea ce înseamnă că acestea pot fi diferite în ceea ce priveşte culoarea sau alte specificaţii. Piesele de schimb noi vor fi comandate după seria VIN a maşinii, ceea ce înseamnă că acestea sunt 100% compatibile cu autoturismul tău.
  8.          O piesă auto de la dezmembrări poate fi incompletă – nu de puţine ori, ca urmare a modului de recuperare sau a gravităţii evenimentului în care a fost implicat autovehiculul de la care s-a efectuat recuperarea piesei, piesele auto second-hand sunt furnizate incomplet. Sau, din dorinţa de a compensa aceste lipsuri, piesele sunt furnizate cu alte componente, de la alte piese, care sunt diferite, dar care “se potrivesc”.
  9.          Piesele auto de la dezmembrări nu pot fi returnate – dat fiind faptul că nu beneficiază de garanţie, aceste produse nu pot fi returnate, aşa cum se întâmplă cu piesele de schimb noi.
  10.        Piesele auto de la dezmembrări nu beneficiază de transport și nici de consilierea unui specialist – beneficiarul trebuie să se deplaseze la centrul de dezmembrări pentru a intra în posesia piesei respective, fiind singur responsabil de transportarea și alegerea acesteia. În atare condiţii, în special în cazul pieselor fragile, siguranţa acestora nu este garantată, ceea ce poate echivala cu o posibilă deteriorare.

Atât timp cât nu utilizezi piese auto originale, direct de la producător, şansele ca maşina ta să se comporte haotic sunt foarte ridicate. Dincolo de aspectele mai sus-menţionate nu trebuie uitat faptul că piesele de schimb noi beneficiază de maximul de avantaje şi-ţi oferă garanţia că se vor comporta impecabil, fiind parte integrantă a sistemului original. Nu vei avea parte de disfuncţionalităţi, de nepotriviri, de elemente lipsă, de un transport în condiţii necorespunzătoare şi nu-ţi vei face probleme în ceea ce priveşte originalitatea şi gradul de uzură.