Există o serie de verificări tehnice obligatorii, care se efectuează după criterii cronologice sau la un anumit număr de kilometrii, așa cum recomandă producătorii auto respectivi. În afară de acestea, odată cu venirea primăverii sau toamnei, se efectuează și alte tipuri de verificări auto.
Pentru primăvară, recomandăm în primul rând verificarea sistemelor care asigură siguranța și securitatea conducătorului auto și implicit a celorlalți participanți la trafic:
– Sistemul de frânare: lichid frână, plăcuțe de frâne, discuri de frână. În cazul în care conducătorul auto simte dereglări ale sistemului de frânare, este imperios necesar să se prezinte de urgență la service pentru a repune în funcțiune, în mod corespunzător, frânele. Cel mai mic semn că frânele nu țin, apeși frâna până la podea sau îi dai mai multe pedale până reacționează, trebuie să te ducă cu gândul la un service auto autorizat R.A.R (cu frânele nu te joci) pentru a le repara.
– Sistemul de direcție: un unghi de fugă bine reglat înseamnă să iei mâinile de pe volan la viteza de 50km/h (cât permite legea pe drumurile noastre) și mașina să meargă drept, fără să tragă stânga-dreapta. Volanul rigid, dificultatea de a manevra mașina în viraje și depășiri, zgomote, etc semnalizează faptul că o verificare a geometriei roților este necesară.
– Presiunea în pneuri influențează atât confortul, cât mai ales siguranța în trafic, prin faptul că un pneu performant aderă perfect la carosabil, se manifestă bine în curbe și viraje, cu alte cuvinte manevrabilitatea este ușoară. Detalii legate de presiunea în pneu se găsesc în cartea mașinii, a cărei lectură o recomandăm. Nu-ți poți cunoaște mașina, performanțele și puterea dacă nu citești măcar o dată cartea mașinii.
Ideal ar fi ca atunci când ieși cu mașina pe stradă, aceasta să se afle în stare bună de funcționare pe cât posibil. De aceea, nu doar ansamblele de mai sus trebuie să funcționeze perfect, ci și altele. Nu e deloc plăcut, dar nici safe să nu-ți funcționeze ștergătoarele cînd plouă sau ninge. Ne-a împărtășit un client o problem la ștergătoare, care i-a produs un stres maxim. A plecat de acasă cu mașina, în 10 minute de la plecarea de pe loc a început ploaia, care în câteva secunde s-a transformat într-o ploaie năprasnică, pentru că era vară. El era deja prins în trafic, motorașul de la dispozitivul care permite ștergătoarelor să se pună în mișcare se blocase și ștergătoarele au pornit până la jumătatea parbrizului, rămânând blocate acolo. Pentru că traficul era aglomerat și fără locuri de parcare în zonă, a trebuit să bâjbăie, ieșind din când în când din mașină, pentru a șterge parbrizul. Panica creștea cu fiecare înaintare prin mulțimea de mașini, fără să vezi nimic în fața mașinii. Remedierea defecțiunii a costat doar 50 de lei, dar costul stresului a fost imens.
Deci, alte elemente ce trebuie să funcționeze bine sunt:
– Farurile;
– Ștergătoarele;
– Aerul condiționat;
– Claxonul;
– Sistemul de evacuare;
– Acumulatorul;
– Oglinzile;
– Banda de rulare a pneurilor;
– Încuietorile și garniturile portierelor și a portbagajului.
În cadrul verificării auto pentru primăvară, mecanicii noştri vor stabili dacă autovehiculul se află în stare bună de funcţionare şi a trecut fără probleme peste sezonul de iarnă. Alte elemente care sunt verificate odată cu venirea primăverii sunt cele legate de consumabile lichide:
– Ulei de motor
– Antigel
– Soluție de spălare a parbrizului
– Spray pentru deblocarea încuietorilor
Procedura de lucru a service-ului nostru presupune verificarea elementelor de mai sus, sub forma unei constatări mecanice. Inginerul de service ridică mașina pe rampă, identifică elementele care nu funcționează la prima vedere, după care urmează testele aferente suspiciunilor pe care le are reprezentantul nostru. În urma investigațiilor, clientului i se eliberează un deviz cuprinzând reparațiile propuse și piesele de schimb corespunzătoare.