Acumulatorul auto sau mai pe românește ”bateria de la mașină” reprezintă unul dintre componentele auto, fără de care mașina nu pornește. Bateriile auto mai noi sunt mult mai fiabile decât bateriile mai vechi, în sensul că nu trebuie încărcate în casă, cum se practica în trecut. Trebuie să ai puțină grijă de ea pentru a nu se descărca și a nu se deteriora mai repede decât este cazul.
Că tot veni vorba despre deteriorare, ca orice piesă de schimb, acumulatorul auto are o perioadă de garanție, de obicei de 2 ani și o durată de viață de aproximativ 5 ani.
Care sunt cauzele deteriorării unui acumulator auto?
– Uzura naturală. Spuneam că fiind o piesă de schimb, un consumabil, după o anumită perioadă de timp, de minimum 5 ani, bateria auto se uzează și necesită înlocuirea;
– Folosirea mai puțin frecventă a automobilului. O mașină folosită rar sau de câteva ori pe lună uzează bateria auto mai rapid decât o mașină care rulează în fiecare zi. De ce? Pentru că bateria auto este bine să stea încărcată, nu descărcată, ca în cazul mașinilor ”trase” parțial pe dreapta;
– Achiziționarea unui acumulator auto cu putere mai mare decât alternatorul, pentru o pornire mai rapidă, mai ales pe timpul iernii. Mai există cazul când posesorul autoturismului nu a găsit acumulatorul auto cu amperajul corespunzător la magazin sau la service-ul auto, la care s-a adresat și a fost ”consiliat” că poate pune și una mai mare, că ”e mai bine”. În realitate nu e deloc așa. Mașina într-adevăr pornește și funcționează, dar bateria auto se va uza mai repede din cauza neîncărcării totale.
– Nerespectarea verificărilor periodice ale acumulatorului auto, care se efectuează de 2 ori pe an sau mai bine spus din 6 în 6 luni. Cu această ocazie, posesorul auto este informat asupra gradului de uzură al acumulatorului.
Cum poți prelungi durata de viață a acumulatorului auto
– Pornește mașina cât mai des și chiar folosește-o! Nu suntem de acord cu proprietarii, care posedă mai multe mașini decât pot conduce și le lasă în garaj sau mai grav, pe stradă, fără să le dea măcar o cheie pe lună. Nu vorbim aici de colecționarii de autoturisme, ci de posesorii de auto deteriorate sau în proces de deteriorare din cauza nefolosirii;
– Verifică bateria o dată la 6 luni la un service auto acreditat R.A.R, pentru a păstra garanția producătorului și pentru a fi în temă cu gradul ei de eficiență;
– Cumpărând-o de la un furnizor acreditat și corect, care te consiliază corespunzător, nu îți vinde ce are prin depozit, indiferent dacă se potrivește sau nu cu alternatorul mașinii tale;
– Cumpărând un acumulator de calitate, marcă a unui producător de renume;
– Măsurând tensiunea acumulatorului, atunci când crezi că ceva este în neregulă cu el.
” Sfatul nostru este ca acumulatorii să fie verificați pentru siguranță o dată la 6 luni sau atunci când dau rateuri, mai ales dacă ai de gând să te pornești la un drum mai lung, să mergi la schi, la mare sau chiar în altă țară” – ing Dragăș Zlătian.
Nimeni nu-și poate imagina cum e să să fii la schi, în toiul iernii, să cobori de pe pârtie cu gândul să te retragi la hotel pentru o ciorbă fierbinte, să fii împreună cu familia, cu copiii mici și când dai cheie, iar mașina ta ….nimic. Nu mai are baterie, pentru că deh…sunt multe grade sub zero și era mai veche, ai omis s-o verifici, chiar s-o schimbi și iată-te în situația aceasta. Crezi că e science-fiction? Nu!!! Sunt multe cazuri de acest fel, doar cu peisajul schimbat. Poate nu ești la schi, ci la țară sau în vizită la o rudă din Italia.
Achiziționarea unei baterii auto nu e un capăt de țară… dacă ești pregătit. În funcție de amperaj, tehnologie, marcă, etc., costul unei baterii poate porni de la 250 lei și poate depăși 1000 lei. Nu e dramatic, dacă banii nu sunt o problemă pentru tine. Poate devenii o problemă, atunci când nu ai bugetat extra cheltuieli.
Că tot veni vorba despre plecări la drum lung, mai ales pe vreme rea, pe lângă acumulatorul auto, mai verifică și:
– Antigelul;
– Lichidul de parbriz, să existe și să fie de sezon;
– Sistemul de direcție (unghiul de fugă);
– Sistemul de frânare (plăcuțele de frână);
– Uzura și presiunea anvelopelor, roata de rezervă;
– Sistemul de iluminare, să existe becuri funcționale, să fie bine reglate;
– Sistemul de climatizare, pentru a evita mirosurile neplăcute sau defecțiuni tehnice.
În ianuarie și februarie 2020 avem reduceri de preț la acumulatori auto și un cadou la achiziționarea oricărui acumulator: o baterie externă pentru telefon. Contactează-ne pentru detalii!!!
Vezi lista de prețuri mai jos:
Acumulator BOSCH S3 56AH 244 LEI comandă acum
Acumulator BOSCH S3 70AH 320 LEI comandă acum
Acumulator BOSCH S3 90AH 388 LEI comandă acum
Acumulator BOSCH S4 60AH 315 LEI comandă acum
Acumulator BOSCH S4 74AH 385 LEI comandă acum
Acumulator BOSCH S4 80AH 403 LEI comandă acum
Acumulator BOSCH S4 95AH 488 LEI comandă acum
Acumulator BOSCH S5 110AH 605 LEI comandă acum