Ce legătură este între 1 noiembrie și anvelopele de iarnă?
Mulți conducători auto ne întreabă dacă 1 noiembrie reprezintă intrarea în vigoare anuală a Ordonanţei de Guvern 5/2011. Răspunsul este NU! Intrarea în vigoare a legii privind echiparea autoturismului cu anvelope de iarnă este dată de apariția înghețului sau/ și apariția zăpezii.
Atunci când carosabilul este acoperit cu zăpadă sau gheață autoturismele, care circulă pe drumurile publice, trebuie dotate cu anvelope de iarnă sau all season (toate anotimpurile), în niciun caz cu anvelope de vară.
Sancțiunea privind nerespectarea ordonanței 5/2011 aduce amenzi cuprinse între 1500 si 3000 de lei grosso modo și reținerea certificatului de înmatriculare al mașinii.
Mai mult, sub 3mm adâncime a profilului anvelopelelor de iarnă, acestea nu mai sunt funcționale și amenda poate fi la fel de mare.
Atunci când cumperi anvelope noi, pentru că cele second-hand sunt de-a dreptul periculoase mai ales pentru sezonul rece, uite-te să aibă fulgul de zăpadă pe ele, să aibă un DOT cât de cât nou. Spunem cât de cât pentru că DOT reprezintă data fabricației și contează într-o mica măsură. Mai mult contează perioada în care anvelopele stau montate pe mașină, pentru că de atunci încolo ele încep să se uzeze, nu înainte de a rula.
E bine să te uiți și la profilul anvelopei de iarnă, pentru că și acest lucru contează, mai ales dacă folosești mașina mai des sau faci drumuri lungi și dese. Unele profile produc zgomot mare în interiorul mașinii, altele frânează mai bine, altele fac manevre mai bune pe zăpadă, etc. În funcție de propriile tale criterii, alegi anvelopa care ți se potrivește cel mai bine.
Revenind la 1 noiembrie și obligativitatea echipării mașinii cu anvelope de iarnă, un alt aspect trebuie menționat. Chiar dacă nu a nins până la 1 noiembrie și, prin urmare, nu sunt obligatorii anvelopele de iarnă, totuși sub + 7 grade Celsius anvelopele de vară nu mai răspund corespunzător la comenzi, devin rigide și nu mai fac aderență cu carosabilul, așa cum se întâmplă în cazul anvelopelor de iarnă.
Recomandarea noastră este ca atunci când temperatura scade constant sub +7 grade Celsius, indiferent că este luna octombrie sau luna noiembrie, să schimbi anvelopele de vară cu cele de iarnă, pentru a beneficia de eficiența lor absolută și pentru a nu le deteriora pe cele de vară.
În concluzie, nu ești obligat să ai anvelope de iarnă pe mașină la 1 noiembrie a.c decât dacă a nins, carosabilul e acoperit cu zăpadă, gheață sau polei. Altfel nu ești obligat și nici nu iei amendă.